Oververzekerd?

“Veel consumenten fors oververzekerd”

verzekeren - GeldXpert Haak & Jansen

Kopt de Telegraaf. Volgens de krant van wakker Nederland is dat wat de consumentenbond heeft onderzocht. Een prachtige kop die een keer in de zoveel tijd langskomt in de landelijke media. Maar zeker nu de aankomende regerings-partners hebben besloten om de assurantiebelasting per 1 januari van 9,7% naar 21% te verhogen is het toch weer even “hot news”.

Assurantiebelastingplichtige verzekeringen

Dat de assurantiebelasting weer wordt gebruikt als een melkkoe is niet helemaal onbekend. Enkele jaren geleden is deze al eens verhoogd van 7,5% naar 9,7%. Deze belasting wordt geheven over je schadeverzekeringen zoals bijvoorbeeld je woonhuis-  en je autoverzekering. Verzekeringen die verband houden met dood, leven of welzijn van de mens (bv uitvaart-, overlijdensrisico- en arbeidsongeschiktheid) zijn vrijgesteld van assurantiebelasting.

Wat nu daadwerkelijk oververzekerd is blijft, buiten dubbele dekkingen, in het artikel onduidelijk.

Verzekeringen die er echt toe doen

In mijn praktijk kom ik vaak situaties tegen waarbij er van oververzekering bij verzekeringen die er “echt toe doen”, zoals een goede nabestaandenregeling of een arbeidsongeschiktheidsverzekering, geen sprake is. Sterker nog: herhaaldelijk is het tegendeel waar!

Nou maakt het mij als adviseur, verdiensten technisch, eigenlijk helemaal niet zoveel uit of een klant iets wel of niet wil verzekeren. Ik werk namelijk provisievrij. Maar het gevaar van zo’n artikel in de media kan er voor zorgen dat een consument , vanuit het gecreëerde sentiment, een beslissing op verkeerde gronden maakt.

Wat ik dus wel erg belangrijk vind is op basis van welke informatie de beslissing wordt gemaakt en of er goed over na gedacht is.

Even roepen dat veel mensen oververzekerd zijn is mij dus veel te kort door de bocht!

Drie vragen

Om goed te kunnen bepalen of je iets wel of niet wilt verzekeren kun je jezelf de volgende drie vragen stellen:

  • Kan ik het risico zelf lopen en dus (direct) betalen als er iets gebeurt?
  • Wil ik het risico zelf lopen?
  • Kan ik een tijdje zonder? (als het bijvoorbeeld om je fiets gaat)

Door deze vragen te beantwoorden ga je vanzelf met kritische blik kijken naar het nut van een verzekering voor bijvoorbeeld je smartphone, je tablet, je DSi, een fiets- of annuleringverzekering en een verlengde garantie op je flatscreen.

Uiteindelijk gaat het er toch om wat jij belangrijk vindt en of je iets wel of niet direct kan      of moet vervangen. Jij zult moeten bepalen wat je wilt verzekeren en dus of je over- of onderverzekerd bent.

Inzicht

Zorg bij het beantwoorden van de drie vragen wel dat je goed inzicht hebt in de risico’s die je moet afdekken. Heb je hulp bij nodig om te bepalen of je iets wel of niet moet verzekeren, iets wat al snel het geval is bij de verzekeringen die er echt toe doen, zoek dan hulp.

Grappig

verzekeren - GeldXpert Haak & JansenWat dan wel weer erg grappig is, is dat diezelfde wakkere krant vandaag een oproep doet een verzekering af te sluiten tegen vermissing van je huisdier.

Mocht je in het bezit zijn van een huisdier dan raad ik je aan jezelf de drie vragen te stellen en te beantwoorden.

Mocht je er dan nog niet uitkomen in welke categorie je deze verzekering thuis hoort, zinvol of oververzekering, schroom dan niet om te onze hulp in te roepen!

Herman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *