Hypotheekrenteaftrek. Belastingregels 2013.

hypotheekrenteaftrek - GeldXpert Haak & JansenZoals je misschien al hebt gehoord of gelezen veranderen de belastingregels rond de eigen woning en de hypotheek-renteaftrek in 2013 waarschijnlijk ingrijpend.

Het wetsvoorstel Belastingplan 2013 is inmiddels bij de Tweede Kamer ingediend. Inhoudelijk kunnen er nog wijzigingen op worden aangebracht.

Belangrijkste wijzigingen

  • De eigenwoningschuld moet per 1 januari 2013 binnen 30 jaar minimaal annuïtair worden afgelost om nog voor renteaftrek in aanmerking te komen.
  • De hypotheekakte heeft een verplicht annuïtair aflossingsschema.
  • Overeenkomsten die verder gaan dan een annuïtair aflossingsschema, zoals een lineaire aflossing, komen ook in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.
  • Op het moment van afsluiten ligt de aflossingsverplichting vast. Voldoet een hypotheek niet aan de eisen, dan vervalt het recht op hypotheekrenteaftrek. De eigenwoningschuld valt dan fiscaal gezien in box 3. De woning blijft wel in box 1.

Overgangsregeling

Een annuïtair aflossingsschema is alleen verplicht voor hypotheken die na 1 januari 2013 worden afgesloten. Voor bestaande hypotheken geldt het overgangsrecht. Voor deze hypotheken verandert er na 1 januari 2013 in grote lijnen niets. Ook niet als je verhuist of jouw hypotheek oversluit. Dit geldt wanneer:

  • je op 31 december 2012 in het bezit bent van een woning waarop een hypotheek rust.
  • je in 2012 jouw woning hebt verkocht en momenteel huurt. De hypotheekschuld van jouw voormalige woning valt onder het overgangsrecht, tenzij je in 2013 opnieuw een woning koopt.
  • je in 2012 een onherroepelijke* koopovereenkomst of dito koop-/aannemings-overeenkomst heeft getekend en in 2013 de financiering pas rond krijgt.

Als je naar een duurdere woning verhuist waarbij je jouw hypotheek verhoogt, dan valt het aanvullende gedeelte van je financiering wel onder de nieuwe regeling. Dit hypotheek deel moet je dus minimaal annuïtair aflossen. In dit geval bestaat jouw hypotheek dus uit twee afzonderlijke delen.

Spaarhypotheek en bankspaarhypotheek

Het Belastingplan 2013 heeft gevolgen voor de vermogensopbouw via spaarhypotheek of bankspaarhypotheek. De kapitaalverzekering eigen woning (KEW) of spaarrekening eigen woning (SEW) komen in 2013 te vervallen in nieuwe gevallen.

Voor bestaande gevallen geldt wederom het overgangsrecht. Heb je een KEW of SEW, dan kunt je deze gewoon voortzetten onder de huidige regelgeving. De enige beperking is dat het eindkapitaal bij een KEW of contractueel over te maken bedragen bij een SEW niet mogen worden verhoogd.

Familielening

Heb je, bijvoorbeeld met je ouders, een lening voor je woning afgesproken dan weet de Belastingdienst niet of deze daadwerkelijk wordt afgelost. Om de hypotheekrenteaftrek te behouden, moet de Belastingdienst tijdig worden geïnformeerd over het aflossings-schema. Zo niet, dan kan het recht op aftrek worden verspeeld.

Druk

Misschien onnodig om te zeggen maar de banken gaan het behoorlijk druk krijgen aan het einde van het jaar. Iedereen wil voor het einde van het jaar groen licht voor zijn hypotheekaanvraag om zijn koopovereenkomst definitief te kunnen maken.

Eén dag te laat kan er voor zorgen dat je geen recht meer op ontbinding hebt en dat de nieuwe voorwaarden gaan gelden.

Meer weten?

Heb je een vraag over de hypotheekrenteaftrek in het belastingplan 2013 of wil je meer weten over de diensten van GeldXpert Haak & Jansen? Laat dan gerust hieronder een reactie achter of mail naar assen@geldxpert.nl . Wij doen er alles aan om je zo snel mogelijk (binnen 24 uur) een antwoord te geven of je de gevraagde informatie toe te zenden!

(*Onder onherroepelijke koop of koop-/aannemingsovereenkomst wordt een door beide partijen getekende koopovereenkomst verstaan waarin eventueel opgenomen voorwaarden, zoals een financieringsvoorbehoud, verlopen zijn.)

Bronnen Vereniging Eigen Huis en de Belastingdienst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *